sofianuSâmbătă, 25 noiembrie a.c., a avut loc la Casa de Cultură a Studenților din Cluj Napoca, Congresul Ligii Aleșilor Locali (LAL) ai Partidului Național Liberal la care au participat peste 1.000 de liberali. Cei  12.225 de consilieri locali și județeni și cei 1.081 primari PNL au fost reprezentați de 978 de delegați. Aceștia au ales noua conducere a LAL și au adoptat Rezoluțiile ”Aniversarea Centenarului Marii Uniri” și ”Buna guvernare locală”.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a transmis un mesaj de forță și încurajare pentru aleșii locali liberali în fața abuzurilor PSD: ”Fiți răzbătători! Construiți proiecte eligibile, proiecte serioase, PSD nu poate împiedica aleșii locali ai PNL să obțină finanțare!. Trebuie să gândim, până la urmă un mecanism de finanţare în care comunităţile locale, primarii, aleşii locali să numai trebuiască să stea cu mâna întinsă la guvern, să poată avea cu adevărat resursele necesare. Iar dacă nu au resursele necesare, vă spun sincer, nu mi se pare normal ca banii cetăţenilor români, plăţiti din taxe şi impozite, care sunt destinaţi susţinerii proiectelor de investiţii în comunităţile locale, să stea în pixul unuia precum Paul Stănescu.”

Evenimentul s-a bucurat de prezența președintelui Grupului Partidului Popular European al Comitetului European al Regiunilor, domnul Michael Schneider: ”Trebuie să diminuăm birocrația în interesul beneficiarilor. Știu că autoritățile locale se confruntă cu dificultăți din cauza procedurilor anevoioase. Comisia Europeană este conștientă de aceste dificultăți și dorește să simplifice cât se poate de mult.”

Delegaţia Filialei PNL Argeş a fost condusă de preşedintele Adrian Miuţescu, având în componenţă pe domnul deputat Bica Dănuţ, primarii Baicea Ion, Tănase Ion, Barbu Nicolae, Neguţ Claudiu, Stancu Gheorghe, Dună Corina, consilierii judeţeni Postelnicescu Marius, Alecsei Gheorghe, Vasilescu Gabriel, consilierii municipali, Duţulescu Gheorghe, Stanciu Alexandrina, Sofianu Narcis şi consilierii locali, Iancu Jan Virgil, Bărbuceanu Mihail şi Catrina Constantin.

„Liga Aleșilor Locali este o asociație profesională în interiorul partidului. Se discută chestiuni tehnice precum viitorul Cod administrativ, sau cum va afecta negativ «revoluția fiscală» a lui Tudose bugetele locale.  Am simțit nevoia aleșilor PNL de a strânge rândurile, de a fi împreună în fața tăvălugului PSD. Doar împreună, oferindu-ne suport reciproc putem să protejăm, la rândul nostru, cetățenii din municipiile, orașele și comunele României” a declarat Narcis Sofianu, presedintele LAL PNL Arges.

Lucrările Congresului au fost deschise de gazda evenimentului, primarul Clujului, care a subliniat faptul că Liga Aleșilor Locali reprezintă resursa principală a partidului. ”De aici se naște viitoarea guvernare”, a spus primarul Emil Boc.

Președintele nou ales al LAL, Gheorghe Flutur, a avut un discurs despre echitate între cetățenii României, din punct de vedere al infrastructurii. Acesta a prezentat autostrada Iași – Târgu Mureș ca pe o soluție esențială în acest sens: ”Să traversăm Carpații, pentru a avea șanse egale!”, a spus președintele Consiliului Județean Suceava.

Modificările Codului Fiscal impuse de PSD au fost aspru criticate de către aleșii locali ai PNL.  Nicolae Robu, primarul liberal al Timișoarei: ”În exercițiul financiar 2014 -2020, fondurile europene aduc 54 milioane de euro pentru Timișoara. Începând cu 2018, PSD ia de la Timișoara 33 de milioane de euro în fiecare an.”

Noua conducere a Ligii Aleșilor Locali PNL este formată din:

  • Gheorghe Flutur, Președinte Consiliul Județean Suceava – Președinte
  • Adrian Ioan Veștea, Președintele Consiliului Județean Brașov – Prim-vicepreședinte Consilii Județene
  • Dragoș Victor Chitic, primar municipiul Piatra Neamț – Prim-vicepreședinte Municipii
  • Mircea Moroșan, primar orașul Huedin – Prim-vicepreședinte Orașe
  • Alin Adrian Nica, primar comuna Dudeștii Noi, Timiș – Prim-vicepreședinte Comune
  • Dumitru Boroș, primar municipiul Bârlad – Vicepreședinte Regiunea Nord-Est
  • Paul Cristea, primar comuna Șendreni, Galați – Vicepreședinte Regiunea Sud-Est
  • Adrian Florin Dobre, primar municipiul Ploiești – Vicepreședinte Regiunea Sud Muntenia
  • Valerian Alexie, primar comuna Mateești, Vâlcea – Vicepreședinte Regiunea Sud Vest
  • Nicolae Florin Oancea, primar municipiul Deva – Vicepreședinte Regiunea Vest
  • Dan Tarcea, viceprimar municipiul Cluj-Napoca – Vicepreședinte Regiunea Nord-Vest
  • Horațiu Dumitru Răcuciu, primar orașul Săliște, Sibiu – Vicepreședinte Regiunea Centru
  • Narcis Cătălin Constantin, primar orașul Măgurele, Ilfov – Vicepreședinte Regiunea București-Ilfov
  • Narcis Sofianu Ionuţ, consilier Municipiul Piteşti - Membru
  • Iancu Jan Virgil – consilier local Băbana – membru supleant.