Simulare de iunundaţie la Vidraru

ExercitiuVidraru01 800x546Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Argeş şi Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea, împreună cu Hidroelectrica SA şi cu alte instituţii precum poliţia, jandarmeria şi Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă vor desfăşura un exerciţiu de alarmare publică, protecţie şi intervenţie în caz de inundaţii în aval de barajul Vidraru.

 

Evenimentul va începe la ora 10 cu şedinţa tehnică a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Argeş la centrala hidroelectrică Vidraru, iar între orele 12.30 şi 14 pe lacul Marina din Curtea de Argeş va avea loc prezentarea modului de intervenţie în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii. Se va acorda atenţie acţiunilor de înlăturare a efectelor negative, căutarea-salvarea persoanelor surprinse ori dispărute în zonele inundate şi acordarea primului ajutor calificat.

Potrivit oprganizatorilor, ipoteza exerciţiului de simulare este evacuarea controlată a unui debit de aproximativ 280 mc/s din lacul Vidraru, care, coroborat cu precipitaţiile înregistrate în bazinul hidrografic superior al râului Argeş şi scurgerile de pe versanţi, torenţi şi pâraie, va conduce la formarea unei viituri pe sectorul Arefu, Corbeni, Albeştii de Argeş, Cicăneşti, Valea Danului, Valea Iaşului, Curtea de Argeş.

Conform scenariului conceput de specialiştii ISU, în partea de nord a judeţului se va produce şi un cutremur cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter, care va afecta liniile de transport şi distribuţie a energiei electrice, întrucât centrala hidroelectrică de la Vidraru nu mai poate funcţiona. Debitele mari evacuate din lacul de acumulare Vidraru şi precipitaţiile din întreg bazinul hidrografic al râului Argeş vor conduce la crearea unor viituri extreme, context în care vor fi afectate localităţile din aval şi pe râul Argeş se va institui avertizarea hidrologică de cod roşu.

Top