Salarii la extreme în România! Angajații cei mai câștigați

PTA0ZDk2NGYxN2Q3ZWNiY2JhMTRmYjRkYjQ5NTE1ODNl.thumbSalarii la extreme în România. Datele de la INS pentru anul trecut arată că majorările cele mai mari au revenit angajaților din industria petrolului. În acest domeniu, câștigul mediu net a urcat la finalul anului trecut la 9.200 de lei. La polul opus au fost cei care lucrează în turism și restaurante, cu un câștig mediu net care nu a depășit 1.500 de lei.

 

Marii câştigători au fost angajaţii din industria extractivă şi mai ales cei care lucrează în extracţia de petrol şi gaze. Pentru ei, anul a adus creșteri de aproape 60%.

În alte domenii, creşterea a fost apropiată de rata anuală a inflaţiei, de 3,3%. În construcţii, de exemplu, angajaţii au fost afectaţi de întârzierea unor proiecte de investiţii publice.

Dacă în construcţii salariul mediu se apropie de 2.000 de lei, în alte domenii e şi mai mic, în ciuda unor creşteri anuale de 10%. În situaţia aceasta sunt angajaţii din hoteluri şi restaurante, cei din fabricile de îmbrăcaminte sau din cele de mobilă.

Cu toții așteaptă să vadă dacă și după transferul contribuțiilor salariile vor rămâne la fel sau vor scădea, mai ales că aproape jumătate dintre patroni nu au majorat până acum sumele brute.

Dintre bugetari, angajații din sănătate au avut anul trecut creşteri salariale medii de 6%. Anul acesta ar urma să aducă creşteri între 70 si 172% chiar din martie.

Top