Românii din diaspora, obligaţi să justifice banii trimişi în ţară

646x404sdRomânii care lucrează peste hotare nu mai trimit acasă sume tot atât de mari ca în urmă cu câţiva ani. Iar situaţia ar putea să se înrăutăţească în mod dramatic dacă va intra în

vigoare un proiect de lege aflat pe site-ul Oficiului pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) care spune că românii din diaspora vor fi obligaţi să justifice cu documente sumele trimise în ţară mai mari de 1.000 de euro, riscând confiscarea banilor şi amenzi de până la 150.000 de lei. Asta în condiţiile în care banii trimişi în ţară de către românii din diaspora au fost motorul principal al economiei româneşti în perioada crizei. Concret, proiectul de lege prevede că „Pentru activitatea de remitere de bani, entităţile raportoare transmit Oficiului rapoarte privind transferurile de fonduri a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 1.000 euro“.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, spune că proiectul face parte din transpunerea unei prevederi europene, dar că România nu ar trebui să se grăbească să o transpună. „Nu cred că românii care trimit acasă bani au de-a face cu acte de terorism. Sunt oameni care muncesc în afara ţării noastre pentru a-şi întreţine familia de acasă, copiii, rudele şi trimit cât pot să trimită spre casă pentru nevoile de zi cu zi pe care aceştia le au”, a mai adăugat demnitarul.


Top