Bica - întrebare pentru Olguța!

34752537 1399060093574173 8450539856450289664 nÎntrebare adresată doamnei Lia-Olguța Vasilescu, Ministrul Muncii și Justiției Sociale: Creșterea/indexarea alocației de stat pentru copii

 

Stimată Doamnă Ministru,

În pofida evoluției favorabile înregistrate de economia românească în perioada 2012-2017 și a creșterii, în termeni reali, a veniturilor unor categorii socio-profesionale în ultimii ani, Institutul Național de Statistică publică lunar indicatori demografici care reflectă o scădere permanentă a natalității și a nupțialității, în paralel cu accentuarea procesului de îmbătrânire a populației. Prin urmare, impactul negativ al acestei evoluții demografice asupra sustenabilității sistemelor de asigurări sociale (sistemul de pensii, sistemul de asigurări de sănătate etc) devine cât se poate de sigur, chiar pentru viitorul apropiat.

În acest context, chiar dacă România este țara din Uniunea Europeană care acordă cea mai redusă finanțare de la buget pentru politicile pronataliste și de susținere a familiilor cu cel puțin 2 copii, nici măcar cea mai elementară măsură de ocrotire a copiilor, alocația de stat, nu beneficiază de un mecanism bugetar automat de creștere/indexare anuală.
Vă reamintesc pe această cale că alocația de stat pentru copii a fost majorată ultima dată în urmă cu 3 ani, de la 42 la 84 de lei (circa 18 euro), în baza unei propuneri formulate de parlamentarii PNL. De la acel moment nu s-a mai realizat nicio indexare, nici măcar cu rata inflației, deși cuantumul acestei alocații este cel mai mic din Uniunea Europeană.

Analizând ,,Programul de Guvernare 2018-2020” al PSD-ALDE, am constatat cu surprindere că nu cuprinde nicio referire punctuală cu privire la posibilitatea majorării sau indexării alocației de stat pentru copii. Guvernul promite însă că ,,Familiile vor fi încurajate să aibă și să crească cât mai mulți copii prin acordarea a 1600-1800 lei/an pentru fiecare copil. Acești bani vor fi dați doar pentru copiii care au cel mult 10% absențe nemotivate.”

În condițiile în care evoluția inflației a erodat puternic cuantumul alocației de stat pentru copii, iar Guvernul nu a luat până în prezent nicio măsură pentru implementarea angajamentului amintit anterior, vă solicit, doamna Ministru, să răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Intenționați ca în perioada următoare să majorați/indexați cuantumul alocației de stat pentru copii? Dacă răspunsul este afirmativ, care este termenul ferm pentru punerea în aplicare a acestei măsuri?
  2. A fost analizată, la nivelul Ministerului, posibilitatea introducerii unui mecanism bugetar automat de creștere/indexare anuală a alocației de stat pentru copii? Dacă da, atunci când va fi implementat? Dacă nu, care sunt motivele pentru care nu se are în vedere adoptarea unei astfel de decizii?
  3. Care este termenul ferm pe care îl asumați pentru punerea în aplicare a obiectivului cuprins în ,,Programul de Guvernare 2018-2020” referitor la acordarea unei alocații de 1600-1800 lei/an pentru fiecare copil?

Solicit răspuns în scris.

Top