Deputatul Bica - întrebare pentru Ministrul Finanțelor!

43133265 1526200210860160 1670896248426594304 nÎntrebare adresată domnului Eugen-Orlando Teodorovici, Ministrul Finanțelor Publice: Eliminarea accizei suplimentare la carburanți

Stimate Domnule Ministru,

Prin Ordonanța Guvernului nr. 25/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, Cabinetul PSD-ALDE condus de Mihai Tudose a aprobat majorarea accizelor la carburanți, în două etape, de la 15 septembrie și 1 octombrie 2017. Aplicarea acestei măsuri a avut pronunțate consecințe inflaționiste, conducând la creșteri imediate ale prețurilor la pompă ale benzinei și motorinei, cu efecte nocive atât asupra mediului de afaceri intern, cât și asupra nivelului de trai al populației.

În calitatea dumneavoastră de senator și președinte al Comisiei pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital din Senatul României, ați susținut în luna septembrie a anului trecut amendamentul PNL prin care se propunea eliminarea accizei suplimentare la carburanți. Din păcate, acesta a fost adoptat în cadrul Comisiei, dar a fost respins în plenul Senatului. La învestirea în funcția de Ministru al Finanțelor Publice, ați promis că veți analiza posibilitatea renunțării la supra-acciză. De asemenea, în luna iulie ați afirmat că vă doriți să eliminați acciza suplimentară și că aveți în vedere o astfel de măsură, fără să indicați și un termen ferm pentru implementarea ei.

După cum este cunoscut, România are astăzi una dintre cele mai înalte rate de fiscalizare pentru carburanți din Uniunea Europeană. De asemenea, având în vedere că prețul final, la pompă, depinde și de valorile cotațiilor internaționale ale petrolului, este îngrijorător faptul că în septembrie 2017 prețul internațional al țițeiului era de circa 56 dolari/baril, în vreme ce în septembrie 2018 a depășit 82 de dolari/baril. În fapt, această creștere se resimte în prețul final al carburanților, care, numai în ultimul an, s-a majorat în țara noastră cu peste 23%.

În aceste condiții, vă solicit următoarele clarificări:

  1. Care este termenul până la care va fi eliminată supra-acciza pentru carburanți introdusă prin Ordonanța Guvernului nr. 25/2017?
    2. Cunoscând impactul bugetar pozitiv al eliminării accizei suplimentare pentru carburanți, demonstrat în prima parte a anului 2017 (creșterea consumului intern, recuperarea transportatorilor care alimentează astăzi în afara țării), de ce nu luați în considerare eliminarea supra-accizei în ultimul trimestru din acest an, având astfel posibilitatea să reechilibrați o parte din bugetul general consolidat?
    3. Având în vedere temerea exprimată de dumneavoastră cu privire la faptul că reducerea respectivă nu se va reflecta în prețul la pompă, ci va ajunge în buzunarul unor companii, ați analizat consecințele aplicării unei asemenea măsuri împreună cu reprezentanții marilor operatori din domeniu? De asemenea, ați luat în considerare solicitarea implicării Consiliului Concurenței, în situația în care aveți suspiciuni privind realizarea de eventuale înțelegeri neconcurențiale?

 

Top