„Guvernele instalate şi conduse din umbră de către Liviu Dragnea au eşuat pe linie în încercarea de a crea românilor o viaţă mai bună. În condiţiile în care ţara a trecut în ultimii ani printr-o situaţie economică favorabilă, oamenii au aşteptat ca traiul lor de zi cu zi să se îmbunătăţească substanţial, ca provinciile României să fie legate prin autostrăzi şi căi ferate de mare viteză, drumurile pline de gropi să fie reabilitate, şcolile insalubre să fie modernizate şi igienizate, iar spitalele noi şi bine dotate să ia locul celor vechi, construite cu zeci de ani în urmă. Nimic din toate acestea nu s-a realizat, deşi bugetul naţional a crescut, iar în visteria Uniunii Europene zac în continuare nefolosite peste 30 de miliarde de euro destinate ţării noastre. Cea mai mare parte a lucrărilor publice care s-au realizat în România în ultimii doi ani au fost finanţate din bugetele locale. Parcă pentru a se răzbuna, anul acesta Guvernul a redus şi mai mult capacitatea investiţională a administraţiilor publice locale, confiscându-le banii economisiţi în anii trecuţi şi alocându-le de la bugetul central sume cu mult sub cele necesare.

În această conjunctură, la începutul lunii octombrie, patru dintre cei mai performanţi primari din ţară, respectiv edilii municipiilor Arad, Cluj Napoca, Oradea şi Timişoara, au hotărât să înfiinţeze Patrulaterala Vestului. Patru primari ai unor mari oraşe din Transilvania şi Banat, nu întâmplător liberali, s-au săturat să mai stea la mila unui Guvern care şi-a dovedit pe deplin incompetenţa şi neputinţa în acţiunea de absorbire a fondurilor europene şi au decis să pună bazele unei colaborări speciale prin care să obţină finanţări direct de la Bruxelles. Aceasta Alianţă a Vestului îşi propune să fie un cadru pentru schimburi de idei şi de experienţe între cele patru administraţii locale, să iniţieze în comun proiecte majore de infrastructură, mai ales în domeniul construirii de autostrăzi, drumuri exprese sau rapide şi căi ferate de mare viteză, să conlucreze în domeniile cultură, educaţie, sănătate, turism, sport şi securitate. Cei patru primari doresc să dea un exemplu naţional de cooperare pentru abordarea de proiecte mari, inaccesibile fiecăruia în parte. Nu am nicio îndoială că vor reuşi, pentru că deja au schimbat faţa oraşelor pe care le conduc, nu cu bani de la Guvern, ci prin forţe proprii şi cu finanţări obţinute de la Uniunea Europeană.”

Deputatul Dănuţ Bica afirmă că acest proiect demonstrează cel mai clar diferenţa dintre modul de a se face administraţie în marile oraşe conduse de primari PNL şi în cele care au în frunte primari PSD:

,,Sunt deputat de Argeş şi nu pot să nu privesc cu invidie la performanţele deosebite pe care le au primarii PNL din Transilvania. Nu pot să nu fiu intrigat de faptul că în marile oraşe din Muntenia, Oltenia şi Moldova, conduse în principal de primari PSD, administraţiile publice locale nu sunt în stare să gestioneze performant nici măcar treburile curente ale comunităţilor. Mergeţi să vedeţi cum arată străzile, transportul în comun, şcolile şi spitalele în Arad, Cluj Napoca, Oradea sau Timişoara şi comparaţi-le cu felul în care arată acestea la Piteşti, Craiova, Târgovişte sau Constanţa. Tot despre România vorbim, tot despre primari români discutăm, însă nu poate să nu te izbească diferenţele dintre competenţa reală dovedită de primarii PNL din Transilvania şi amatorismul manifestat de edilii PSD ai oraşelor de la Sud şi Est de Carpaţi. Oare de ce nu se asociază şi aceştia din urmă pentru a realiza mari proiecte în comun? Iar cei care încă se tem că ungurii ne-ar putea ,,fura” Ardealul ar trebui să vadă cu ochii lor cum Guvernul împinge, prin toate acţiunile şi deciziile sale, Transilvania către Vest, inclusiv prin refuzul de a construi autostrăzile Piteşti-Sibiu şi Iaşi-Târgu Mureş, în vreme ce menţine restul ţării în izolare.

Alianţa PSD-ALDE a eşuat şi trebuie să plece acasă! A eşuat nu numai în misiunea de a genera o viaţă mai bună pentru populaţie, ci şi în acţiunea de modernizare a ţării. Alianţa Vestului, creată de primarii PNL, de cei mai performanţi primari din România, ne arată cât se poate de clar că viitorul acestui popor depinde de o reformă adevărată a administraţiei, de o descentralizare decizională şi financiară reală, nu doar declarativă. Acesta reprezintă unul dintre obiectivele majore pe care şi le propune să le implementeze viitoarea guvernare PNL.”