Prețul la pompă, mai rapid decât acciza

despretcărcareNici nu s-a majorat încă acciza, că benzina şi motorina s-au scumpit. Companiile petroliere au mărit preţurile carburanţilor cu 10 bani pe litru,

în  medie, doar în ultima săptămână. Această situație vine parcă să contrazică cele afirmate de premierul Tudose la televiziunea națională. Acesta a făcut promisiuni că nu vor fi scumpiri la pompă.

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, nu vrea ca șoferii să aibă un șoc atunci când vor ajunge la benzinărie pentru a alimenta.  Astăzi, cel mai ieftin sortiment de benzina costa 4 lei si 75 de bani, iar motorina standard 4 lei si 71 de bani. O diferență de aproape 10 bani pe litru față de acum o săptămână.

Companiile petroliere nu au oferit, la solicitarea TVR, nicio explicație pentru creșterea abruptă de prețuri,  imediat după anunțul Guvernului. Singurul cu care au comunicat a fost premierul Tudose.

”Din ce am înțeles, nu va crește (prețul carburanților la pompă – n.r). Am primit promisiuni, asigurări, nu certitudini. Sau, dacă va crește nu va crește din cauza accizei”, spunea premierul Mihai Tudose. ”Nici petrolul nu ar putea fi un motiv de scumpire. Cotația barilului a fost constantă”, a adăugat acesta.

Prețurile carburanților sunt monitorizate în această perioadă și de Consiliul Concurenței, însă rezultatele vor veni abia spre sfârșitul toamnei. Nu se știe, însă, cum vor arăta prețurile la pompă după aplicarea accizei majorate.

”Este posibil, pe de o parte, fie să fie o creștere mai temperată a prețurilor, pentru că deja au crescut în primele zile ale lunii septembrie, sau putem să le vedem efectiv mărite cu cota de acciză care se va reflectă suplimentar în preț”, afirmă consultantul fiscal Adrian Bența.

România va deveni astfel statul est-european cu cea mai agresivă impozitare a carburanților după majorarea accizei. Conform calculelor făcute de Executiv, prețurile carburanților vor crește până la 1 octombrie cu 38 de bani pe litru.

Top