f_400_250_16777215_00_images_ANDREEA2020_nicolae_georgescu.jpg🧐 În timp ce Polonia, care nu deține rezerve de #gaze naturale, construiește conducta Baltic Pipe, ca din octombrie anul viitor să aducă gaze din Norvegia, pentru a nu mai depinde de un singur furnizor - rușii de la Gazprom, România, cu PNL și USR PLUS la guvernare, devine din ce în ce mai dependentă de gazul rusesc, cu rezervele pentru iarnă aproape epuizate, cu o explozie a prețului la gaze pentru consumatori și o lege privind exploatarea gazelor din Marea Neagră, promisă și blocată de către partidele de dreapta ce alcătuiesc majoritatea în Parlament.
🔔 Unii dintre dumneavoastră m-ați întrebat, în postarea de pe pagina PSD Argeș din 31 august 2021, ce soluții există. Din punctul meu de vedere, dacă cei de la guvernare țin măcar puțin cu România, ar trebui să acționeze în felul următor:
1️⃣ Ministrul Energiei de la PNL să înceteze să mai facă jocurile rușilor și să modifice, dacă este necesar, Legea Off Shore, care înțeleg că îi nemulțumește pe unii investitori, apoi să o trimită în regim de urgență în Parlament pentru dezbateri.
2️⃣ Conducerea Parlamentului, în regim de urgență, să organizeze dezbateri transparente, cu deputații și investitorii de față, asupra proiectului de lege, până se ajunge la o soluție favorabilă, atât pentru România, cât și pentru investitorii care vin cu banii lor alături de companiile de stat românești.
3️⃣ Guvernanții, conducerea Romgaz, să insiste pe lângă compania Exxon să vândă mai repede către Romgaz participația sa pentru ca firmele românești să controleze extragerea gazelor din Marea Neagră.
4️⃣ Să înceapă cât mai rapid construcția infrastructurii pentru exploatare, deoarece exploatarea gazelor nu va mai fi rentabilă după anii 2030.
5️⃣ Dacă simt că nu sunt în stare să facă toate cele enumerate mai sus, îi invit să-și dea demisia și să lase PSD să gestioneze problema în cauză așa cum au conștientizat și votat, la inițiativa noastră, Proiectul de Lege privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.
➡️ După aceste acțiuni ferme, concrete, în 2 ani, putem pune în valoare cea mai mare bogăție pe care o are România. Cu gazul extras, România ar deveni al doilea deținător de rezerve și producător de gaz din Uniunea Europeană, mai puțin dependentă de Rusia, cu prețuri mai mici la gaze, cu materie primă (gaz propriu) pentru producția de energie electrică de care are țara nevoie și cu prețuri avantajoase pentru industria petrochimică din țară pe care PSD își propune să o încurajeze.
⁉️ Întrebarea este dacă doresc actualii guvernanți diletanți să avem parte de #securitate energetică. Până acum au dovedit că nu-i interesează acest aspect.