Bucura-Oprescu, întrevedere cu o delegație a Grupului parlamentar de prietenie cu România din Senatul Republicii Franceze

E999E24E 5342 47D9 B9C682CF82C02805Simona Bucura-Oprescu, președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Franceză-Adunarea Națională din Camera Deputaților, alături de reprezentanți ai grupului, a avut o întrevedere cu o delegație a Grupului parlamentar de prietenie cu România din Senatul Republicii Franceze, conduse de domnul senator Bernard Fournier, președintele grupului.

 

“Această vizită are loc într-un moment deosebit al relațiilor dintre cele două țări: aniversarea în acest an a 10 ani de la semnarea Declaraţiei de Parteneriat Strategic, lansarea Sezonului România-Franţa, celebrarea Centenarului Marii Uniri, 25 de ani de francofonie instituționalizată, dar și 50 de ani de investiții franceze în România, care au început la fabrica Dacia. Relațiile dintre România și Franța sunt relații de prietenie statornică și corectă, dar și de prietenie privilegiată”, a precizat doamna deputat Simona Bucura-Oprescu, care a amintit totodată contribuția acțiunilor de diplomație parlamentară în susținerea acestor legături bilaterale. În acest sens, domnia sa a evocat vizita la București a delegației Grupului parlamentar de prietenie Franța - România din Adunarea Națională Franceză, din luna iunie 2018, care a contribuit la consolidarea  dialogului bilateral parlamentar pe teme specifice, cum ar fi viitorul politicilor europene, în contextul deținerii de către România a Președinției Consiliului UE în 2019.

La rândul lor, senatorii francezi au declarat că vizita lor de lucru în România reflectă nivelul relațiilor deosebite dintre Franța și România, ancorate într-un trecut extrem de bogat, care totodată trebuie să îi determine pe oamenii politici să privească în viitor cu responsabilitate la dezvoltarea acestor relații. Printre numeroasele teme discutate, senatorii francezi au fost interesați de pozițiile comune pe care România și Franța le pot aborda împreună, în viitor, în anumite domenii în care România are o experiență importantă, cum ar fi aderarea la UE a țărilor din Balcanii de Vest sau situația Republicii Moldova, dar și Politica Agricolă Comună. Referindu-se la temele europene aflate pe agenda părții române, s-a reamintit faptul că țara noastră are nevoie de un mesaj ferm al partenerilor săi tradiționali, precum Franța, cu privire la aderarea la spațiul Schengen, reiterând poziția geopolitică a României, care este factor de stabilitate în regiune, și care va consolida securitatea frontierelor UE, dar și faptul că România îndeplinește toate criteriile tehnice de aderare. Totodată, a fost solicitat sprijinul Franței pentru candidatura României la OCDE.

O altă temă evidențiată în cadrul discuțiilor a fost rolul României în promovarea francofoniei. Doamna deputat Simona Bucura-Oprescu a salutat planul preşedintelui francez, Emmanuel Macron, pentru promovarea limbii franceze şi a plurilingvismului, reamintind faptul că România este țara care are cel mai mare număr de profesori de limbă franceză și este un “stat-far” al francofoniei, implicându-se în proiecte numeroase pentru promovarea francofoniei.

Discuțiile ocazionate de vizita Grupului parlamentar de prietenie cu România din Senatul Republicii Franceze au evidențiat contribuția pe care grupurile de prietenie o pot avea, prin analizarea unor teme importante ale agendei bilaterale, prin transmiterea unor mesaje politice, în vederea susținerii punctelor importante de interes pentru relațiile bilaterale dintre țări.

Top