f_400_250_16777215_00_images_EDI2021_Afis_ION_MIHALACHE.jpgCu prilejul aniversării a 140 de ani de la nașterea ilustrului Muscelean ION MIHALACHE, neobosit Dascăl și păstrător al Tradițiilor Satului românesc etern

 

 

Casa de Cultură ”Pr. Ion Ionescu”, cu susținerea Primăriei și Consiliului Local Topoloveni, precum și a Centrului Diplomației Culturale din București a ziarului DREPTATEA și a publicației online EPOCA.ro organizează o Conferință pe teme cultural-istorice, dedicată aniversării celor 140 de ani de la nașterea lui Ion Mihalache, în ziua de Vineri, 4 martie 2022, incepand cu ora 11,00. 

Se alătură acestui demers și Liceul ”Ion Mihalache”, Liceul Tehnologic din Topoloveni, Asociația ”Mișcarea Musceleană” din Câmpulung Muscel, precum și conferențiari de la alte instituții culturale din întregul județ Argeș.

Ion Mihalache a fost un demn continuator al bogatei activități a altui mare argeșean, Constantin Dobrescu – Argeș, care a activat, și el, în plan administrativ, cultural și politic, în spiritul dezvoltării Cooperativismului la noi în țară, mai întâi în județele Argeș și Muscel, apoi în întreg Regatul României, pentru ca, ulterior, să îl promoveze și în provinciile istorice românești, revenite la Țara - mamă, după Marea Unire din anul 1918 - Basarabia, Bucovina, Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana.

Menționăm, de asemenea, faptul că Ion Mihalache și-a dovedit bogata Personalitate, ca neobosit dascăl, apoi ca organizator al vieții Țărănești și ca om politic, fiind fondatorul Partidului Țărănesc Român. În continuare, după primul Război Mondial, în 1926, împreună cu patriotul transilvănean, av. Iuliu Maniu, a devenit co-fondator al Partidului Național Tărănesc, în cadrul căruia s-a remarcat ca Vicepresedinte al unuia dintre cele trei mari și importante partide interbelice românești, ca ministru al Agriculturii și Domeniilor statului. El și-a slujit Țara, ca luptător pe fronturile întregirii Națiunii noastre, până în martie 1963, când a fost eliminat fizic, după o îngrozitoare și nemeritată detenție în închisoarea de tristă amintire de la Râmnicu Sărat, de către regimul de opresiune, instaurat în România postbelică cu ajutorul tancurilor sovietice.

Viața și activitatea dragului nostru Muscelean vor fi evocate de domnul Primar al Topoloveniului, dl. Gheorghiță Boțârcă, de dl. Ion Georgescu, Primarul Mioveniului precum și de conferentiari ca: av. Aurelian Pavelescu, ist. Mihai Guțanu, Pr. Prof .Dan Pavel, ist. Violeta Ciobanu, prof. ist. Daniel Serafimescu,  bibliotecar Oana-Maria Marinică Mustățea, ist. dr. Ștefan Dumitrache, mediator Ioan Virgil Stuparu și  prof. Jenel Marin.

Totodată, anunțăm intenția noastră ca, începând cu anul viitor, mai multe organizații să constituim o puternică asociere instituțională (de tip consorțiu), pentru a iniția și realiza un prestigios Colocviu național și cu participare internațională, anual, dedicat lui Ion Mihalache, cu (diferite) tematici prestabilite și, eventual, în locații diverse din Muscel și din Argeș ori Buzău (Râmnicu Sărat), cu prestigioasă participare națională și din străinătate, care să promoveze marea Personalitate, Viața și Lucrarea celui care va dăinui pentru totdeauna în amintirea tuturor Românilor, care trebuie promovat pentru a fi model tinerilor de azi și de mâine, ca și meleagurile/vatra de unde a plecat în Lume și în Spiritualitate românească și universală.