f_400_250_16777215_00_images_1martie2018_ambrozie.jpgÎn conformitate cu Legea nr. 62/2018, cu modificările și completările ulterioare, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole au obligaţia să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii ambrozia,pentru evitarea instalării şi răspândirii ei pe terenurile intravilane sau extravilane, iar în cazul prezenței acesteia, pentru eliminarea ei.

Solicităm proprietarilor de terenuri din comuna Moșoaia să se alăture acestei campanii, să verifice dacă pe terenurile intravilane sau extravilane pe care le deţin creşte această plantă şi să ia măsurile necesare pentru evitarea răspândirii vegetaţiei invazive, îndepărtând-o de pe proprietăţile lor şi evitând astfel eventualele amenzi.

De asemenea, îi rugăm pe cei care au cunoştinţă despre terenuri infestate cu ambrozie să ne comunice acest fapt pe adresa de mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., pentru a lua măsurile legale adecvate.

 În următoarea perioadă se vor face verificări şi vă reamintim că, potrivit Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, cuantumul amenzilor pentru cei care nu-şi curăţă terenurile este de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru persoanele juridice.
Metodele recomandate pentru prevenirea, combaterea şi distrugerea buruienii ambrozia sunt: cosirea repetată, manuală sau mecanic, în funcţie de locul şi suprafaţa invadată, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea în cazul unor suprafeţe izolate, efectuarea unor arături adânci şi discuiri pe terenuri agricole, erbicidarea, după caz.
Informaţii cu privire la buruiana ambrozia, metodele de combatere a acesteia şi prevederile legale sunt disponibile pe paginile oficiale de internet ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ministerului Mediului prin accesarea link-ului 
https://www.madr.ro/docs/agricultura/ambrozia-prezentare-si-combatere.pdf
Haideţi să arătam
 că suntem o comunitate responsabilă, că ne pasă de sănătatea noastră şi a celor din jur, să ne curăţăm suprafeţele de teren, astfel încât să nu existe oameni care să sufere de pe urma ambroziei !
Vă mulţumim !