Totodată, contribuţiile sociale vor scădea cu doar 2 procente, faţă de 4 procente, cum era prevăzut iniţial. Ministrul Finanţelor Ionuţ Mişa spune că acestea scad cu două puncte procentuale, de la 39,5 la 37,25.  

„Din totalul de 22,75% contribuţii plătite în dreptul firmei, 20 de puncte procentuale trec în dreptul salariatului. În totalul din salariul brut, 35% vor fi contribuţii plătite de angajator în numele salariatului”, a afirmat ministrul.

În ciuda mutării contribuţiilor sociale la angajat, şi angajaţii vor mai rămâne, totuşi, cu o taxă. Este vorba de aşa-zisa „taxă de solidaritate”, care este redenumită „contribuţia asigurătoare pentru muncă” şi care va fi de 2,25%, a anunţat ministrul de Finanţe Ionuţ Mişa.  

„Contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75%, după transferul de 20 de puncte la salariat, scad de asemenea la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente, concediu medical, creanţe salariale”, a spus ministrul Finanţelor.

Mai mult, contribuţia care va fi virată la Pilonul II de pensii va scădea de la 5,1% la 3,7%, însă fără a fi afectată valoarea nominală din prezent.

„Aceste măsuri vin la pachet cu reducerea procentului de plată către P2 de la 5,1% la 3,7%, dar, atenţie, fără a fi afectată valoarea nominală din prezent. Mai precis, suma care este achitată astăzi către administratorii Pilonului II va fi cel puţin aceeaşi la anul, dar scăderea procentului este necesară ca urmare a creşterii salariului brut cu 20%”, a declarat Ministrul Muncii la şedinţa de Guvern.Trebuie să menţionăm că în prezent acest 0,25% se raportează la un salariu minim brut mai mic de 1.450 lei, însă de la anul noua taxă se va raporta la un salariu minim brut mai mare, de 1.900 de lei.

Creşte pensia minimă

Pensia minimă se va majora la 640 lei de la 1 iulie 2018, când se va majora şi punctul de pensie la 1.100 lei.

Scade impozitul pe venit la 10%

Mişa a vorbit despre reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru veniturile din salarii, precum şi pentru unele pensii, pentru chirii, dobânzi, activităţi agricole.