De la începutul anului 2018 şi până la sfîrşitul lunii martie, venitul minim care putea fi declarat şi asigurat la Casa de Pensii era de 1.457 lei, iar contribuţia minimă aferentă, de 25% din sumă, era deci de 364 lei/lună. Atît trebuia să plătească un cetăţean fără venituri.

Printr-o Ordonanţă privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare care a fost publicată în 23 martie, în Monitorul Oficial nr. 260/2018, Guvernul precizează că venitul minim care se mai poate asigura din această lună acum este egal cu valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, adică, în anul 2018, cu 1.900 lei. Cota de 25% rămîne şi ea neschimbată, astfel că persoanele fără venituri trebuie să contribuie cu 475 lei/lună, exact cît CAS-ul angajaţilor cu salariu minim pe economie, dacă vor să fie asiguraţi la Pensii.

Contractele încheiate cu Casa de Pensii de la începutul anului, pe suma veche, se actualizează şi ele, astfel că 475 lei devine asigurarea minimă pentru toată lumea. Pentru cei care nu-şi permit să plătească această sumă, contractul se va rezilia automat, în cazul neplăţii contribuţiei de asigurări sociale pentru o perioadă de 6 luni consecutive.