f_400_250_16777215_00_images_ANDREEA2020_ovidiu_puiu.jpg
 
 
Marți, 5 octombrie 2021, am asistat în Parlamentul României la unul dintre cele mai grotești spectacole pe care le-am fi putut imagina vreodată. O coaliție creată nefiresc, care i-a exclus din capul locului pe câștigătorii de facto ai alegerilor, și-a arătat la scenă deschisă și neputința, și cinismul, și indiferența față de problemele reale ale românilor. A fost mai mult decât suficient să-i asculți pe liderii dreptei cum s-au întrecut în acuze și apelative ca să înțelegi că programul de guvernare nu a fost decât o poleială care să acopere interesele individuale și de grup și false jurăminte. Această coaliție creată contra firii nu a avut niciun resentiment în a arunca țara în aer exact în mijlocul valului patru al pandemiei și într-un moment în care toată populația și toată economia suferă din cauza exploziei costurilor la energie și a creșterilor de prețuri.
Deși nu pare a fi o prioritate pe la case mai mari, ieșirea din criza politică este cu adevărat o urgență. Și nu atât pentru clasa politică, cât pentru societate. Criza politică vine la pachet cu criza sanitară, cu criza energetică, cu criza din educație, cu criza din economie ș.a.m.d., pe care un guvern înfrânt cu 281 la zero nu le poate gestiona. Refacerea coaliției este, la rândul său, un scenariu pe cât de puțin probabil după acuzele pe care și le-au aruncat reciproc, pe atât de nesănătos pentru țară. Nu există nicio minimă garanție că o dată refăcută coaliția va funcționa și istoria nu se va repeta în cel mai scurt timp. Mai mult, o coaliție fragilă, preocupată de contre, nu de soluții, nu va fi capabilă să ajungă la consens pentru multiplele crize pe care România le traversează și care au efecte deja măsurabile, i.e. sărăcirea populației, vulnerabilizarea mediului de afaceri, punerea în pericol a PNRR și a banilor europeni, pierderea ireversibilă a încrederii românilor.
Întoarcerea la popor devine astfel cea mai bună soluție de ieșire din criză! Alegeri anticipate au avut loc în toată Europa, ele sunt formă pură de democrație și legitimare a clasei politice, reflectând pe deplin voința poporului și nu a unor persoane aflate vremelnic în poziții de decizie!